Pilihan raya 2022: Kuasa pergerakan rakyat yang mengagumkan

Detik-detik kritikal dalam sejarah pilihan raya sebelum ini telah menyatukan pelbagai kumpulan untuk bertindak dalam kebersamaan

Untuk beberapa pilihan raya umum yang lalu sejak 2008, ramai di antara kita telah mengalami pasang surut politik Malaysia.

Pada 19 November kita akan menghadapi pilihan raya umum yang sukar diramal. Pada pilihan raya umum lalu, ia hanya berlegar di antara dua gabungan pilihan raya yang bersaing untuk 222 kerusi parlimen.

Kali ini, Barisan Nasional, Pakatan Harapan, Perikatan Nasional dan Gerakan Tanah Air akan bertanding terutamanya di semenanjung manakala Gabungan Rakyat Sabah dan Gabungan Parti Sarawak akan meletakkan calon mereka di Malaysia Timur. Pemimpin tiga gabungan utama yang berpangkalan di semenanjung – BN, PH dan PN – semuanya mempunyai pengalaman menjadi kerajaan.

Walaupun terdapat sedikit keterujaan terhadap pilihan raya kali ini, ramai penganalisis dan aktivis bimbang tentang peratusan keluar mengundi yang rendah walaupun terdapat peningkatan dalam bilangan pengundi baharu.

Musim banjir telah menimbulkan kebimbangan yang sedemikian. Beberapa tinjauan mencadangkan ramai yang mengalami kelesuan politik dan mempunyai keyakinan yang rendah terhadap undang-undang dan penggubal dasar, menambah ketidakpastian sama ada mereka akan bersusah payah keluar mengundi.

Ramai juga bimbang sama ada undi pos luar negara akan tiba di pejabat pegawai pengurus SPR di setiap kawasan tepat pada masanya.

Tentang hal ini, lihatlah bagaimana mobilisasi sukarelawan yang sangat baik sedang berjalan untuk menangani kebimbangan ini.

Pengeposan undi pos memainkan peranan dalam pilihan raya umum 2018, yang dimenangi PH. Berpuluh-puluh sukarelawan terbang ke Malaysia dari seluruh dunia dengan beg pakaian yang diisi dengan kertas undi untuk menghantar mereka ke destinasi mereka menjelang akhir hari pengundian.

Mobilisasi tergesa-gesa yang sama bagi menghantar undi pos sekali lagi berlaku tahun ini. Sungguh malang isu ini masih belum selesai sepenuhnya, manakala pengerahan sukarelawan di peringkat akar umbi cukup mengagumkan.

READ MORE:  Election 2022: Workers can make a difference on polling day

Berdepan arus politik yang membimbangkan, detik-detik kritikal dalam sejarah pilihan raya sebelum ini telah menyatukan pelbagai kumpulan untuk bertindak dalam kebersamaan. Peristiwa ini telah membolehkan mobilisasi rakyat, yang berpotensi untuk mengubah politik Malaysia dengan ketara.

Selain daripada usaha Undi18, Bersih dan Global Bersih, ramai lagi warga telah mengambil usaha sendiri memastikan lebih ramai orang dapat mengundi dan undi pos tiba tepat pada masanya.

Sebagai contoh, UndiBanjir (sebelum ini dikenali sebagai UndiRabu) menyediakan platform untuk rakyat Malaysia di luar negara bagi membantu pengundi.

Sesetengah kumpulan masyarakat sivil menyediakan perkhidmatan berkongsi kereta untuk pengundi luar bandar manakala yang lain mendidik orang ramai tentang proses pilihan raya.

Usaha yang diterajui warga sebegini patut mendapat pujian. Tanpa mengira ketidakpastian yang sedang berlaku, kita boleh membina detik mencabar ini dan mencipta visi baharu untuk negara kita.

Tugas ini bukannya mudah, dan hasilnya tidak akan berlaku serta-merta. Walau bagaimanapun, inisiatif yang diterajui rakyat ini harus memberi inspirasi kepada kita semua menjelang hari pengundian dan memastikan kita semua dapat membuang undi dan melaksanakan hak dan tanggungjawab kita.

Khoo Ying Hooi
Editor bersama, surat berita Aliran
13 November 2022

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.
AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme
Support Aliran's work with an online donation. Scan this QR code using your mobile phone e-wallet or banking app:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments